image

Sachsenhausen

highlights, Musea, Overige | Geen reacties

Een van de stomme dingen van concentratiekampen is: je herinneringen zijn in zwart-wit, omdat de foto’s uit die periode die kleuren hadden. Dus toen ik op een mooie lentedag de S-Bahn had genomen tot ver buiten Berlijn, en door het dorp Oranienburg liep, waren de gedachten ver verwijderd van de vroegere gruwelijkheden in dit oord.

Ook vroeger scheen de zon, besef je ineens. Dus ook toen de nazi’s in 1936 besloten om een modelconcentratiekamp te bouwen. Net buiten de hoofdstad, ontworpen om de onderwerping van bepaalde bevolkingsgroepen aan de staat voelbaar te maken.

Van de barakken zijn er slechts enkelen over. Des te indrukwekkender is de tentoonstelling in die gebouwen, en de enorme grasweide er omheen. Onthutsend is het feit dat neonazi’s een decennium geleden enkele andere barakken in brand staken, alsof ze daarmee de geschiedenis konden wissen. Gelukkig zijn ze herbouwd.

Wat eeuwig bijblijft, is het gebouw voor medisch onderzoek. Het is zo ontworpen dat de lijken makkelijk en efficiënt kunnen worden afgevoerd. Moord als een logistiek probleem: dan ben je alle stadia van menselijkheid op de ladder van moreel besef al lang voorbij. Het ergste is, dat de Russen er in 1945 gewoon mee verder gingen…


Tags:

Leave a Comment