image

Martin-Gropius-Bau

highlights, Mitte, Musea | 2 Reacties

Het is een monumentaal gebouw met vaak monumentale (tijdelijke) exposities. Van fotograaf André Kertesz bijvoorbeeld, of van Fabrizio Plessi. Diens enorme installaties vol videokunst leken wel gemaakt voor de Martin-Gropius-Bau: groots en meeslepend, een symbiose van de grandeur van de architectuur met de kleurrijke videobeelden van de Italiaan. In de grote zaal roeiboten ondersteboven hangen en vullen met tv’s die beelden van gloeiend rood laten zien, je moet er maar op komen.

Martin-Gropius-Bau is niet het bekendste museum van Berlijn. Het ligt niet op Museumsinsel of vlakbij de Potsdamer Platz. Het ligt wel naast de indrukwekkende leegte van de Topographie des Terrors, maar de bezoekers van die exposities gaan zelden naar de buurman kijken.

Jammer, want het Martin-Gropius-Bau schijnt weer in volle glorie. In de Tweede Wereldoorlog raakte het zwaar beschadigd, tijdens de Koude Oorlog lag het aan de muur. Het laatste decennium begint het langzaam weer, volledig terecht, te stijgen in Berlijns museumland.

Trackbacks for this post

  1. Neues Museum |
  2. Topographie des Terrors |

Leave a Comment