image

Judisches Museum

highlights, Mitte, Musea | 1 Reactie

Elke keer snijdt het gebouw toch een beetje in je huid. De creatie van architect Daniel Libeskind, met zijn scherpe hoeken en asymmetrische ramen, alsof hij de gekerfde ziel van Joden heeft willen verbeelden. Een imposant gebouw is het, naast het klassieke Berliner Museum, middenin een saaie woonwijk.

Het enige minpunt van het gebouw is de entree. Onwaardig, een beetje verwarrend ook, hoe je eerst het Berliner Museum in moet om vervolgens via een trap naar beneden de twee lange ondergrondse tunnels van het Judisches Museum te betreden. Maar daar begint de magie: de twee lange gangen doorsnijden elkaar, zijn niet helemaal consistent in hoogte en stemmen je gemoed donker. Een indruk die nog versterkt wordt als je de geblindeerde, hoge Holocaust Turm betreedt. Desorientatie en eenzaamheid overvallen je. In tegenstelling tot de treinstellen naar de concentratiekampen kun je hier echter makkelijk ontsnappen.

Buiten is de Garten des Exils, met 49 betonnen zuilen die licht gekanteld zijn. Het is een soort labyrinth, met op elke zuil een boom. 48 voor het oprichtingsjaar van Israel (1948), eentje voor Berlijn.

En dan moet de permanente tentoonstelling nog beginnen. Daarvoor construeerde Libeskind een derde as, een trap die omhoog leidt naar de twee tentoonstellingsverdiepingen. Het beklemmende gevoel raak je daar niet kwijt als je de reeks jodenvervolgingen ziet. Het is een tegenstrijdig gevoel, want de architectuur is tegelijkertijd adembenemend en indrukwekkend. Mag je dit mooi vinden, op deze plek?


Tags:

Trackbacks for this post

  1. Holocaust Denkmal |

Leave a Comment