image

Holocaust Denkmal

Mitte, Musea | Geen reacties

Duitsers houden van goede discussies, maar de commotie rond het Holocaust Denkmal sleepte zich wel héél lang voort. Over de plek. Over het ontwerp. Over dat Roma en homo’s ook slachtoffers waren van de nazi’s.

Die discussie zal wel nooit eindigen. De homo’s kregen aan de overkant een klein monument, aan de rand van Tiergarten. Maar de miljoenen toeristen gaan naar het Holocaust Denkmal, die eindeloze rij van betonnen lijkkisten (anders kan ik het niet interpreteren) vlakbij de Brandenburger Tor.

Architect Peter Eisenman en beeldhouwer Richard Serra wilden naar verluidt vooral een gevoel van desoriëntatie veroorzaken bij bezoekers. Het terrein loopt omhoog en omlaag, slokt je soms helemaal op omdat het beton meters boven je uit torent. Om elke hoek kan een verrassing wachten, de blokken zijn expres dicht op elkaar gebouwd. En soms is daar ineens tussen al dat steen een vorm van leven, in de vorm van een boom.

Het Judisches Museum is architectonisch indrukwekkender en historisch uitgebreider. Het Holocaust Denkmal is makkelijker en sneller verteerbaar, met een klein museum met onder andere alle bekende namen van slachtoffers van de Holocaust.


Tags:

Leave a Comment