image

Hohenschönhausen

Lichtenberg, Musea | Geen reacties

Na de val van de Muur in 1989 richtte zich in eerste instantie de publieke woede op het hoofdkantoor van de Stasi aan de Normannenstraße, inmiddels ook een museum. Een kilometer noordwaarts, in een streng afgegrendeld gebied in Hohenschönhausen, bleef het stil.

Toch was ook dat een plek met een heftig verleden. Meteen na de Tweede Wereldoorlog bouwen de Russen er verhoorfaciliteiten. Onder mensonterende omstandigheden werden verdachten opgesloten in de kelders, ver verwijderd van het daglicht, om hen mentaal te breken. Later breidde de Stasi de gevangenis flink uit en verbeterden de omstandigheden enigszins. Maar alle isoleercellen en verhoortechnieken bleven gericht op het psychisch knakken van tegenstanders van het regime.

Inmiddels is Gedenkstätte Hohenschönhausen niet meer anoniem. 300.000 bezoekers komen jaarlijks langs voor een rondleiding, die doorgaans tamelijk veel indruk maakt. Groepen tot zes personen hoeven niet vooraf te reserveren via de site en kunnen zich gewoon melden bij de receptie.


Tags:

Leave a Comment