image

Berghain

Party, Friedrichshain, Gay, highlights, Kreuzberg | 2 Reacties

Je eerste bezoek aan de bekendste club van Berlijn zul je niet snel vergeten. Ik niet in elk geval. Het gebouw waar vroeger een elektriciteitscentrale zat is al een belevenis op zich. Overal beton, die grote stalen trap naar boven, en dan overal spaarzaam licht en schimmige activiteiten. Een darkroom naast de grote dansvloer en eentje beneden in de zuilengalerij, waar homo’s en hetero’s hun slag slaan. Geen wonder dat het maken van foto’s verboden is.

Al durf ik niet uit te sluiten dat het een marketingtruc is, om de mythe levend te houden. Net zoals het veelbesproken deurbeleid de geur van exclusiviteit, van het gevoel ‘er bij te mogen zijn’, versterkt. Maar dat deurbeleid is minder willekeurig dan soms wordt beweerd: groepen van vier of meer mensen maken minder kans, technotoeristen wacht hetzelfde lot, homo’s, einzelgängers en duo’s hebben veel minder problemen binnen te komen. Al blijft er altijd een kans dat portier Sven Marquardt (in het dagelijks leven fotograaf) en zijn collega’s je volledig zonder opgaaf van reden niet toe laten. En discussiëren heeft weinig zin.

Als je eenmaal binnen bent hoeft de gemiddelde bezoeker overigens weinig te merken van alle hedonisme: Berghain is gelukkig en vooral bekend vanwege de minimal techno, die tijdens de beroemde party’s van zaterdagnacht tot maandagochtend doorontwikkeld is tot een eigen sound door mannen als Ben Klock en Marcel Dettmann. De kleinere Panoramabar, waar overdag de luiken af en toe openen om het daglicht toe te laten, draait meestal wat warmere house en is ook op vrijdagavond open.


Tags: , ,

Trackbacks for this post

  1. Lab-Oratory |
  2. Magdalena |

Leave a Comment